De Natuurplaats
De Natuurplaats is een natuurinclusief concept voor een duurzame informatie- en educatievoorziening. Het is een unieke samenwerking tussen lokale ondernemers en Staatsbosbeheer. De locatie is de poort naar het achterliggende natuurgebied en wordt gevormd door een drietal natuurpaviljoens die zijn verzonken in de natuur. Een informatiepunt, een beheerkantoor en woning. De paviljoens zijn een doorontwikkeling van het lokale cultuurhistorische boerderij archetype. Een nieuwe typologie die natuur en cultuur met elkaar verbindt.
Staatsbosbeheer wenst graag goed zichtbaar te zijn, midden in de terreinen die ze mag beheren. De Natuurplaats moet een kenniscentrum worden voor natuurbeheer in het cultuurlandschap. Ten behoeve van de exploitatie is een ook een bedrijfswoning op de locatie gewenst. Het plangebied wordt ingeklemd wordt door verschillende landschappelijke sporen: een weg, een bosrand en een veld. De paviljoens zijn bij een sterke relatie aangrenzend gesitueerd en bij een zwakke relatie meer gescheiden gepositioneerd. De woning is aan de achterzijde langs de bosrand gepositioneerd. De wens is om het informatiepaviljoen in het veld te leggen waardoor er een mooi zonnig terras, een sterke relatie met het raatstructurenlandschap en goed zicht op de natuurspeelplaats wordt gerealiseerd. En vooraan naast de parkeerplaats het goed zichtbare beheerkantoor. Tussen de paviljoens bevindt zich het hart van het plan dat van alle zijden toegankelijk is. Dit erf is tevens een centrale ontmoetingsplek waar presentaties en openluchtvoorstellingen worden gehouden.
Evolutie cultuurhistorische boerderij-typologie
De wens is om de impact op de natuur zo laag mogelijk te houden en de bebouwing aan te laten sluiten op de omgeving. Hiervoor is evolutie van het lokale cultuurhistorische boerderij-archetype onderzocht. De nieuwe typologie is een symbiose tussen het landschap en de boerderij. De paviljoens richten zicht naar buiten. De glooiende landwallen die het dak oplopen worden geactiveerd. Een tribune van boomstammen op het talud van de woning. En een uitkijkpunt op het dak van het informatiepunt. De gebouwen zijn kleinschalig, modern maar karakteristiek opgezet. Robuuste duidelijke vormen en heldere uitsneden hebben een duidelijke taal. De drie gelijkwaardige bouwvolumes zijn als een familie. Ze tonen gelijkenissen maar zijn allen individuen. Het uitgangspunt is een sobere en doelmatige uitstraling met een natuurlijke kleurstelling. Hollands Hout, beton en vegetatie zijn hiervoor de belangrijkste ingrediënten.
Maatschappelijk verantwoord ondernemen
Op het Noordsche Veld voelt men zich verantwoordelijk voor de omgeving en gaat met respect om met de omgeving en de natuur. Het belang van een duurzame wereld wordt hier verteld en schoolklassen gaan met de boswachter op pad. Om de invloeden van de natuur en het milieu op het gebied van energietransitie, klimaatadaptatie, natuurinclusief bouwen en circulariteit te faciliteren is een veerkrachtig gebouw nodig. Er wordt daarom gebruik gemaakt duurzame energiebronnen zoals de energie van de zon en warmte van de bodem. WADI’s in de vorm van een kleine “beekdalletjes” worden bij heftige regenval zichtbaar. Daarbij zorgt de dikke substraatlaag en beplanting voor een natuurlijke isolerende werking in geval van hittestress. Hierdoor zal de biodiversiteit bevorderen. De paviljoens bestaan uit zoveel mogelijk lokale hernieuwbare natuurlijke (biobased) materialen. Het lariks hout heeft een hoge levensduur en een lage impact op de natuurlijke kringloop. De materialen zijn demontabel en hebben droge verbindingen met een hoge losmaakbaarheid.
Oplevering | 2020 |
Projectteam | Christiaan van Hegelsom & Abram de Boer |
Opdrachtgever | Staatsbosbeheer, Natuuren Landschapsboerderij |
Bouwkunding aannemer | Boelens |
Fotograaf | Studio de Nooyer |